Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Zin om lekker baantjes te zwemmen? Maar wat doe je in het zwembad met je prothese? En hoe kom je eigenlijk in het water?
Het is ook een goede manier om je lichaam fit te houden. Je traint er namelijk ongemerkt allerlei spieren mee. Na een amputatie is zwemmen ook niet voor niks een van de eerste sporten die je kan doen in het revalidatiecentrum. Dan moet wel je stomp goed geheeld zijn.
Oefeningen om aan je conditie, kracht en balans te werken. In het revalidatiecentrum leer je ook iets anders belangrijks: zelf het zwembad in en uit komen zonder een prothese. Dat is een handigheidje die je van je therapeut leert.
Als je tijdens een vakantie in het zwembad wil plonzen dan heb je daar geen hulp bij nodig. In veel Nederlandse zwembaden is vaak wel een lift aanwezig als je extra hulp of rust nodig hebt.
Dat kan ook zonder problemen. Het zal in het begin misschien een beetje wennen zijn, omdat je lichaam minder stabiel in het water ligt zonder prothese. Dat merk je ook in de voortstuwing onderwater.
Dan kun je een speciale zwemprothese gebruiken. Voor een onderbeenamputatie is er bijvoorbeeld een holle prothese die zich tijdens het zwemmen vult met water. Als je uit het zwembad stapt, loopt de prothese weer leeg door een gat bij de enkel. Deze prothese wordt alleen zelden vergoed door je zorgverzekeraar. Laat je daarom vooraf goed informeren.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van zwemmen? Kijk dan op de pagina over zwemmen voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.