Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
John McFall (43) gaat voor een bijzondere primeur zorgen. Hij mag namelijk als eerste astronaut met een beperking meedoen aan een ruimtemissie in het internationale ruimtestation ISS. Wanneer dat zal zijn is nog niet duidelijk, maar als John de ruimte in gaat dan zal dat met zijn beenprothese zijn.
Al in 2022 werd John geselecteerd na een oproep van ESA voor nieuwe astronauten. Iedereen mocht zich daarvoor aanmelden, juist ook mensen met een beperking. Met een speciaal project werd gekeken of het mogelijk is om mensen met een lichamelijke beperking aan een ruimtemissie deel te laten nemen. John moest de afgelopen jaren allerlei testen doen om te laten zien dat hij dezelfde taken kan uitvoeren als andere kandidaat-astronauten.
Daarbij werd zijn beenprothese ook uitgebreid onderzocht, want moet zo’n kunstbeen anders zijn als je geen zwaartekracht hebt? In een filmpje is te zien hoe John tijdens een paraboolvlucht, waarbij de zwaartekracht even wegvalt, dat idee uitgetest. “Dit kunstbeen is nog nooit gebruikt zonder zwaartekracht”, zegt hij enthousiast. Inmiddels heeft John de opleiding afgerond en heeft hij toestemming van de ESA om aan een langdurige ruimtemissie mee te doen.
Het nieuws betekende veel voor hem en hij ziet hierin ook een omslag in hoe mensen met een beperking worden behandeld. “Het is mooi dat we hebben laten zien dat er technisch niks in de weg staat om mij naar het ISS-ruimtestation te sturen. Deze aankondiging gaat niet alleen over het feit dat ik persoonlijk medisch goedgekeurd gekeurd ben om langdurige ruimtemissies te doen. Het is veel meer dan dat. Ik denk ook dat dit mensen hoop kan geven dat het mogelijk is om voor grote veranderingen te zorgen. En nu gaat het toevallig om de ruimtevaartindustrie, maar dat wil niet zeggen dat het niet ook in veel andere sectoren mogelijk is”, zei hij tegen Sky News.
Als John op ruimtemissie gaat dan kan hij dat toevoegen aan zijn lijst met bijzondere prestaties. Hij heeft namelijk al een carrière achter zicht als paralympisch atleet. Nadat hij op zijn 19e door een motorongeluk zijn rechterbeen kwijtraakte, leerde hij met succes weer opnieuw lopen met een prothese. John behaalde voor Groot-Brittannië verschillde medailles als sprinter, waaronder het brons op de 100 meter tijdens de Paralympische Spelen van Peking 2008.
ESA heeft nog niet bekendgemaakt wanneer John op ruimtemissie gaat. De ruimtevaartorganisatie zei wel dat dit nieuws “pas het begin is”.
Foto boven artikel: John McFall tijdens een zogenaamde 'zerogravity' paraboolvlucht. Foto: ESA/Novespace
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.