Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als echte sportfanaat wil jij straks vanaf de opening op 28 augustus alles van de Paralympische Spelen in Parijs volgen. Dat vraagt voor jou ook een goede voorbereiding, want ken jij alle sporten die worden beoefend? Daarom nu in de warming-up vijf paralympische sporten die minder bekend zijn, en die je trouwens zelf ook kunt gaan doen!
Op het programma van de Paralympische Spelen in Parijs staan maar liefst 22 sporten. Als je bij wielersport ook nog de onderverdeling van weg- en baanwielrennen volgt dan zijn het er nog meer. Veel van die sporten ken je wel en die komen hier op Uniek Sporten ook veel voorbij. Maar er zitten ook sporten tussen die minder bekend zijn. We lichten daarom vijf van die sporten uit:
Boccia (je spreekt dit uit als ‘botjsa’ )is een sport voor mensen met allerlei soorten beperkingen: cerebrale parese, spierziekten, dwarsleasies of andere motorische beperkingen. Bij boccia heb je één witte bal en zes rode en zes blauwe ballen. Het spel begint met de witte bal die het veld in wordt gegooid. Dit wordt ook wel de doelbal genoemd, want het doel van het spel is om met de rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij die witte bal uit te komen. Nadat iedere speler zijn rode of blauwe ballen heeft gegooid wordt een volgende ronde gespeeld tot meestal vier rondes in totaal zijn gespeeld.
In Parijs kun je extra goed op TeamNL Boccia letten, want zij behoren tot de favorieten. Bij de European Para Championships in Rotterdam vorig jaar behaalden Daniël Perez, Marco Dekker en Chantal van Engelen samen nog het goud in de teamwedstrijd. Daniël en Chantal (foto boven het artikel) wonnen toen ook individueel de Europese titel.
Lees meer over deze sport op de pagina over boccia.
De sport goalball is ontwikkeld voor atleten met een visuele beperking. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij deze sport om een groot doel van 9 meter breed is. Met je twee teamgenoten verdedig je dat brede doel en probeer je de bal in het doel aan de overkant te krijgen. Concentratie is daarbij erg belangrijk, want je moet goed luisteren naar de bal.
Meer weten? Ga naar de pagina over goalball voor alle informatie.
Bankdrukken is een onderdeel wat je misschien uit de sportschool kent, maar het is dus ook een paralympische sport! Het is hierbij de bedoeling dat je vanuit liggende positie een gewicht op tilt boven je borst. Bij het paralympisch bankdrukken wordt gewerkt met verschillende gewichtsklassen voor mannen en vrouwen. In eerste instantie was dit vanaf 1984 alleen een paralympisch onderdeel voor mannen, maar sinds 2000 ook voor vrouwen.
Wil jij ook aan de slag gaan met bankdrukken? Dan kun je dit het beste gaan doen als onderdeel van fitness.
Taekwondo is een Koreaanse sport, die onder de noemer vechtkunst valt. Op het eerste gezicht lijkt het bij deze sport te gaan over trappen, maar bij taekwondo komt veel meer kijken dan alleen het bewegen van handen en voeten. Het wordt gezien als een manier van leven. Daarbij komen respect, discipline en zelfbeheersing in allerlei vormen terug.
Meer weten over jouw mogelijkheden in deze sport? Kijk dan op de pagina over taekwondo!
De schietsport staat al sinds de Spelen van Toronto 1976 op het paralympisch programma. Vier jaar later tijdens de Spelen in Arnhem deden de vrouwen voor het eerst mee aan het schieten. Wat is dit eigenlijk voor sport? Het komt bij schieten heel duidelijk neer op concentratie, maar je moet ook een goede conditie hebben. Deze sport is door allerlei aanpassingen voor heel veel beperkingen geschikt. Zelfs voor mensen met een visuele beperking, dan wordt gewerkt met een vizier waarbij je richt op de roos met behulp van pieptonen op een koptelefoon.
Deze sport zelf ontdekken? Ga dan naar de pagina over schietsport voor alle informatie en een club in de buurt.
Foto boven artikel: Chantal van Engelen won tijdens de European Parachampionships 2023 in Rotterdam in het boccia zowel individueel als met het team het goud. Foto: EPC
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.